Novi Sad
27.02.2015.
07:27
Vrtić u Radničkoj ulici trebalo bi da bude otvoren naredne nedelje.
  • UXON

    02.03.2015 16:05
    UXON Radničkoj
    Uslovi,program su propisani zakonom,postoje normativi i pravna akta koja pogrivaju celu ovu oblast. 5-6000 din nije 200-300% na ukupnu cenu vrtića i u mom slučaju sve dodatne aktivnosti su uključene u cenu (ples,sportić,engleski...). Slažem se da nije u redu da neko zgrće pare i koristi dobru volju grada da nadje rešenje ali ovo o čemu vi pišete se dešava u dva ili 3 Novosadska privatna vrtića pa molim one koji pišu neka ih imenuju da vidimo koji su!!!
  • Radnicka

    01.03.2015 15:13
    UXONu
    Tacno je da grad vrticima praznike racuna kao radne dane, ali isto tako je tacno da vecina privatnih vrtica ne radi praznicima pa roditelji, koji su uvek na kraju lanca, placaju nesto sto nisu potrosili.
    Poenta je da grad, ukoliko stvarno zeli da pomogne roditeljima, stvri ambijent u kome roditelju nije bitno u koji vrtic odvodi svoje dete i da izjednaci uslove boravka (programske, materijalne, vaspitne i dr.) prema jasnim kriterijumima, u drzavnim i privatnim vrticima. Potrebno je samo pogledati modele koji vec postoje u Sloveniji, Austriji itd. gde roditelji prakticno i ne znaju u cijem je vlasnistvu vrtic u koji odvode decu. Ovde imamo jedan eksperimentalni model koji se pokazao kao diskriminusici prema roditeljima koji su kao nuzno zlo bili prinudjeni da svoju decu odvode u privatne vrtice pod ocigledno nepovoljnijim uslovima. Sada im se jos uskracuje pravo da dete uopste i bude upisano u drzavni u kome je de facto mnogo niza cena, pa neka se radi i o 6-7000 din, to je opet 200 do 300 procenata vise nego u drzavnom.
  • ja lepsi

    28.02.2015 23:06
    au
    au al je ovo gadna zgrada.
  • UXON

    28.02.2015 21:11
    Patnji
    U koji privatni vrtić upišete dete to je stvar izbora!!! Postoje vrtići kod kojih mesečna doplata ne prelazi 5-6ooo din a koji su po kvalitetu na vrlo visokom nivou (Madagaskar,Čarobni svet,Meda...)
    Meni nije jasno zašto ste se odlučili i pristali na takvo nešto. Imate izbor!!! Prebacite dete u drugi vrtić.
    Još nešto. Grad privatnim vrtićima državne praznike računa kao radne dane!!!
  • Schamlov

    27.02.2015 19:10
    boot bootova
    Nerazumem tu stranu rec americku verovatno da postoji na nasem jeziku ili je to moda da se nekom kaze daje BOT,dobro nema veze ali idemo dalje nije krivo Radosno gospodo roditelji pitajte grad kao osnivac zakuvava ovakve varijante,normalno da je vama bolje da dete ide u Radosno za 3.000 mesecno nego u privatni za 14.ooo mesecno i kad uspete da ubacite dete silnim vezama pa cak i novcanom naknadom ...posle izvesnog vremena pocnete da pljujete tu istu ustanovu...aaa ona radi onako kako grad kaze i onako kakve rukovodece kadrove ima koje su namestile politicke partije i kad se to sve skupi na gomilu ispadne budalastina...eeee tako ..kao u ostalom i u drzavi samo sto je ovo u malom.
  • NSadam

    27.02.2015 16:45
    Sus
    Anonimus botu jedan, pa kako te ne mrzi vise da pises sve ove stvari.
  • Patnja

    27.02.2015 16:38
    Odgovor Anonimus
    Anonimus, meni je jako zao sto moram da odvojim svoje vreme da bi se dopisivao sa ociglednim botom.
    Prilikom upisa u privarni vrtic postojala je anketa u kojoj sam se jasno izjasnio da zelim da ostanem na famoznoj listi cekanja i da zelim da mi dete krene u RD cim se za to stvore uslovi. Da li znas da privatni vrtici naplacuju, odnosno odbijaju od subvencije cak i dane praznika kada ne postoji ni mogucnost da se dete ostavi u vrticu. Tako se desavalo da placam/o i po 14000 mesecno dok pojedini roditelji, koji samo cuvaju mesto u RD placaju po 1.500 dinara. U upisnici koju sam dobio pre neki dan u RD navedena su decidno 4 razloga pod kojima dete moze biti ispisano iz ustanove, da bi me danas telefonom nazvali i rekli da mi je dete ispisano po odluci grada. Sada imam validnu upisnicu u RD, validnu ispisnicu iz privatnog vrtica i telefonsko obavestenje da mi je dete ispisano. Moje pitanje glasi gde u ponedeljak sa detetom? Dokle vise trpeti ocigledno pravno, moralno i svako drugo nasilje i diskriminisuci polozaj? Zasto su me uopste zvali, obavestavali, upisivali, maltretirali?
  • 27.02.2015 15:40
    mici cici
    pitajte te vaspitace i sestre da li je bas tako...msm, mnogi su zaposleni hteli premestaj. Jedino sto je dosao u nezgodno vreme. Problem je samo sto se vole koristiti vise tracevi, nego istina. Kako kad kome odgovara...
  • 27.02.2015 14:25
    Odgovor Patnji
    Kao prvo, roditelji su pozivani telefonom iz RD i govoreno im je da subvencija neće biti od septembra i da će ako ne upišu dete u RD ostati u privatnom vrtiću i plaćati punu cenu!!!
    Drugo. Privatne predškolske ustanove su dostavile upravi Radosnog spisak roditelja koji su se izjasnili da ne žele da im deca idu u bilo koji vrtic RD dok traju subvencije a ti roditelji su pozivani.
    Treće. Na listi čekanja je još bar 700 dece!!!
    Četvrto. RD kao takvo po ustavu i zakonu ne bi smelo ni da postoji,da ne citiram članove zakona koji definišu i bliže određuju ovu oblast.
    I peto. Kada bi privatni vrtići dobijali onoliko sredstava koliko dobija RD po detetu roditelji verovatno ne bi ništa plaćali.
    Ovde se radi o zameni teza!!!
  • Patnja

    27.02.2015 14:00
    Diskriminacija
    Svoj deci koja su upisana uz subvenciju u privatne vrtice uskracena je mogucnost da budu primljena u drzavni. Danas je o tome doneta potpuno protivustavna odluka ne znam ni sam koga, pa imamo slucajeve da deca koja su pozivana da su primljena u Radnicku danas se po hitnom postupku ispisuju da slucajno privatni vrtici ne bi ostali bez mogucnosti da pljackaju. Znaci svi oni koji su naseli na obecanja da je subvencija privremeno resenje, potpisali su unapred da se odricu mogucnosti da budu primljeni u drzavni vrtic i da ce placati nenoramalno visoke skolarine.
  • RADISLAVA

    27.02.2015 12:13
    uio
    Otvaranje jos jednog vrtica u gradu ce dati podrsku mnogim roditeljima koji zele da dobiju jos dece. ali su se neckali zbog nemogucnosti primanja u vrtice.
  • RADISLAVA

    27.02.2015 12:11
    tr
    Moja su deca odrasla, ali se iskreno radujem ovomotvaranju jer znam kakve muke prodju roditelji za ciju decu ne bude mesta u vrticima. ovo ce biti spas za decu u roditelje.
  • Jelena

    27.02.2015 12:03
    Kako za cije
    Kako za cije dete ce biti mesta... Lakse mi je dete u NASU da ubacim nego u vrtic u NS
  • vaspitač

    27.02.2015 11:57
    stručni/nestručni
    od strane p.u"radosno detinstvo" su dobijane vesti da neće biti otpuštanja ali su od prošle nedelje radnici,mahom vaspitači dobili otkaz koji se i ovih dana sprovodi
  • NSadam

    27.02.2015 11:39
    Odgovor na Prevara
    Izvinite nije mi jasan komentar pod naslovom Prevara? Moje dete je islo pod subvencijom u privatni vrtic, pozvali su me i bez problema sam potvrdio upis... Danas ga cak i ispisujem iz privatnog ne znajuci kada krece sa radom ovaj u Radnickoj. Ako je tacno to sto kazete, sada sam stvarno zabrinut. Ne bi me cudilo da me vrate kuci i pored upisnice...a dete da mi cuva gospod bog posle.
  • mamula

    27.02.2015 10:18
    mladost
    Svaka vest na ovu temu je za pohvalu.Trebalo bi ubrzati ove procedure time bi roditelji bili podstreknuti na radjanje.
  • bibi

    27.02.2015 10:15
    Zabrinuta
    Da li znate kada se tacno otvara naredne nedelje?
  • Ombudsman

    27.02.2015 09:46
    Prevara
    Iz "Radosnog detinjstva" su prvo pozvali roditelje da potvrde upis dece u ovaj vrtic, a onda su na licu mesta sve one cija deca su u privatnim vrticima odbili da upisu po odluci koju nisu dali na uvid. To sto dete ide u privatni vrtic nije stvar izbora vec neophodnosti i na listi cekanja ima isti status kao i ono koje ne ide u vrtic ili nije ranije islo u vrtic. Ovo je (pred)skolski primer diskriminacije nad najmladjima.
  • super

    27.02.2015 09:37
    Super, evo rednih mesta za servirke i spremačice express prekvalifikovanih dopisnim kursom u vaspitačice! Žene koje nisu videle fakulteta a dobile su diplomu, samo zato što su zaposlene na neodređeno, iako kao pomoćno osoblje, se sad zapošljavaju kao vaspitačice (lele toj deci koju će one da vaspitavaju!), a oni koji su 7-8 godina na večno produžavano određeno vreme i dalje ostaju na određeno. Eto, to su dometi "direktorke Đurđev" i njenih politikantskih prethodnika.
  • mama

    27.02.2015 09:13
    čekajte... kako bi trebalo da počne sa radom naredne nedelje ako nije obezbeđen nastavni kadar.... da li to znači da ako ne dobiju saglasnost da uposle nove ljude da će decu čuvati prekvalifikovane spremačice i kafe kuvarice? Ili se već sad zna da će se saglasnost dobiti i koga će sve zaposliti?
  • Sima

    27.02.2015 09:03
    Obecanja se ispunjavaju! Lepa vest za nase malisane.
  • 27.02.2015 09:02
    Uvek je dobar i razuman potez investirati novac u ovakve projekte.
  • NSadam

    27.02.2015 08:59
    Pitanje
    Da li neko ima informaciju kog dana konkretno pocinje sa radom vrtic u Radnickoj? Danas moram ispisati dete iz privatnog vrtica, pa bi naredne nedelje moglo da bude nezgodno ako ne pocne da radi...
  • 27.02.2015 08:49
    Ovo je zaista nesto fenomenalno i sto se tice uredjenja i organizacije,direktorica Djurdjev se pokazala kao dobro resenje!
  • KOmša

    27.02.2015 08:42
    za decu...
    Nadam se da je unutra uređeno dovoljno normalno i primereno za obitavanje dece... pošto je spolja istinsko arhitektonsko ruglo.
    ... a gradu treba sto godina da završi davno započete stvari.
    Nego ti nedostajući kadrovi...? kako će to da se reši uz zabranu zapošljavanja?
  • 27.02.2015 08:39
    deca
    Vrlo lepa vest. Svakako veoma važna za decu i roditelje, jer će se na taj način deca više socijalizovati nego da su kod kuće ili ih čuvaju babe i dede.
  • Kocic

    27.02.2015 08:31
    za decu sve
    Objekat ovakvog kapaciteta i nemene treba sto pre da se pusti u rad.
  • Mil@n

    27.02.2015 08:25
    I onda napadaju gradsku vlast kako nista ne rade,evo dokaza da rade.
  • Mama

    27.02.2015 08:22
    Novi sprat u Petrovaradinu ne radi zato što nemaju para za nameštaj.
  • mama

    27.02.2015 08:12
    A kako ce 300 roditelja ujutru (kolima) da pridje tom vrticu? Bice veselo u Radnickoj!
  • jova limanac

    27.02.2015 08:02
    I tako u sred školske godine povlače vaspitače iz drugih obdaništa da bi ovo u Radničkoj proradilo, pa deca ostaju bez vaspitača na koje su navikli, obdaništa ostaju bez osoblja, i za mnoge takve transfere se saznalo tek pre koji dan pa je i samo osoblje po obdaništima bilo zatečeno...
  • Maja

    27.02.2015 07:58
    Konacno
    Lepa vest za grad. Konacno da se i to desi, ionako patimo od manjka mesta u vrticima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna